בספרים שלי מופיעות אמיתות שלא מקובלות בימינו, אני מתכוונת לרוב לריבוד החברתי והפער בין העניים לעשירים ולמעמד האישה, היחס אליה והאמונות התפלות שהיו קיימות לגביה.
הנושאים הללו: ריבוד חברתי ומעמד האישה, נידונים בהרחבה בשני ספריי “אי התפוחים” ו”זר של קוצים“.
אני רוצה להיכנס לרזולוציה יותר עמוקה לגבי מעמד האישה כפי שמתבטא בספר “זר של קוצים” לאו דווקא ב”אי התפוחים”, עליו נדבר בהזדמנות אחרת. שימו לב, מכיל ספויילרים ולכן מי שטרם קרא את הספר, מציעה שלא יקרא את ההמשך ושיקרא את הספר.
בימי הביניים עם עליית כוחה של הכנסייה הקתולית האמינו הנוצרים באירופה שיש כוחות אופל שמסתובבים בין בני האדם, שליחיו של השטן, שרוצים לפתות את בני האדם לעבודת השטן ולגנוב את נשמותיהם. ממש האמינו ששדים ויצורים מוזרים מסתובבים ביניהם. זה יכול להיות השכן בבית הסמוך או השכנה הצעירה והיפה ששואבת מים בבאר מדי יום.
מבחינת הכנסייה צריך היה למנוע את גזל הנשמות הטהורות של המאמינום הנוצרים וכל האמצעים היו כשרים – כולל עינויים בחקירה, הלשנות, חרמות וכולי. כמובן שהעונש היה פומבי, משפיל ומרתיע למי שאשמתו הוכחה. לרוב מוות נוראי.
הערת ביניים, שמתם לב שאצלי המכשפה לא מועלית על המוקד אלא גוזרים עליה דין מוות בתלייה? הסיבה לכך היא שבאמריקה תלו מכשפות ולא שרפו כמו באירופה.
נחזור לעיקר, אני יודעת שיש שקראו את הספר “זר של קוצים” ושמעו דרך הדמות הכומר הפוריטני ווסט מילים קשות על הנשים (האישה כדמות מפתה ובוגדנית, כשטנית ותככנית) או קראו את סצנות החקירה, הכליאה והעינויים של הדמות הראשית בספר, כריסטה אנדרוז – וגלגלו עיניים.
אני יודעת שיש אנשים שלא התחברו בגלל זה לספר, שלטעמם הגזמתי בתיאורים (נרות למיסה השחורה מחבל הטבור של התינוקות, נו באמת! מאיפה היא ממציאה את השטויות הללו????), שהלכתי רחוק מדי (להטביע אותה במי הנחל), שאני פנטזיונרית (הקרבת תינוקות) ….
אבל לא.
למעשה האישומים ושיטות החקירה היו הרבה יותר איומים ממה שאתם יכולים לתאר לעצמכם למי שנחשד בכישוף (גברים ונשים). במסגרת לימודיי באוניברסיטת בר-אילן לקחתי קורס על ציד המכשפות. שם ניצת הרעיון לספר!
בין השאר למדנו את הבסיס לכל ציד מכשפות שמחזיק מעצמו, חיבור מהמאה ה- 15 שנקרא בלטינית “Malleus Maleficarum” ובעברית פטיש המכשפות, שנכתב על ידי אינקוויזיטור גרמני וחבר תיאולוג. בתחילה החיבור זכה לבוז, אך כאשר האפיפיור אישר אותו ניתנה לו תשומת לב. הספר הפך לרב מכר בקרב אנשי כנסייה ודעך עם השנים, אך זכה לעדנה כשקמו כתות נוצריות חדשות שיצאו מהכנסייה הקתולית, ברפורמציה הפרוטסטנטית.
פטיש המכשפות, רק שם החיבור מצליח לצמרר. תארו לכם אישה מסכנה שהואשמה בכישוף (אולי מרפאה עממית תמימה שמישהו מהכפר לא אהב את הטיפול שלה או סתם מיילדת שאיתרע מזלה והתינוק שבמשמרת שלה נולד מת, או זקנה בודדה שגרה עם חתול וכולי…) אילו שיטות חקירה הייתה צריכה לעבור….
בספר “זר של קוצים” התיאורים של החקירות שעברה כריסטה הם טעימה קלה ממה שהיה קיים בעבר.
במקור, בכתב היד ששכב 20 שנה במגירה, כתבתי עינויים ממש קשים ואותנטיים לתקופה, בהשראת שיטות עינויים שעליהן קראתי במאמרים ובספרי ההיסטוריה בזמן לימודיי. תקופה בה הייתי צעירה ונועזת יותר.
לפני שנה, בשכתוב הספר לקראת הוצאתו לאור, חסכתי את התיאורים הקשים מכם וממני. הם באמת היו מזעזעים. נראה לי שמה ששונה הוא שמאז ימי כרווקה הפכתי לאימא ולרגישה יותר, בטח בכל הקשור לרוע כלפי תינוקות או תיאור של עינויים וכאב. גם את סצנת אופן הרציחות בספר עידנתי וריככתי (קוראות הבטא שלי עמדו על זה בתוקף)…. על אף שיש מכשפות מיילדות שהואשמו בדיוק בכך.
למטה בתמונה אזהרה שהוצאתי בזמן המכירה המוקדמת. אתם רואים, אכפת לי מכם.