בעוד מספר ימים נקרא במגילה את סיפורם של מרדכי ואסתר ויתר גיבורי הסיפור הדרמטי והמיוחד הזה שמרתק המונים מדי שנה ובכלל ויש הרבה סיבות, מגילת אסתר מכילה את כל האלמנטים הרצויים למותחן טוב ששומר אותנו על קוצים עד הסוף. טוב כולנו יודעים איך זה מסתיים, אבל הדרך מפותלת ומרתקת, תודו. התככים, הסכנה המרחפת על ראשי היהודים בממלכה, ההצלה שתלויה באל הכל יכול ומונחת על כתפיה הצרות של השליחה שלו, נערה יהודיה ופשוטה, הארכי-נבל המן הרשע וכמובן הסוף הטוב (וליהודים הייתה אורה ושמחה). תהיתם פעם איך התנהל חג פורים בימי האנוסים בספרד ופורטוגל שלאחר הגירוש?
במהלך התחקיר שלי לקראת הספר “כחותם על לבך“, המתרחש על רקע גירוש ספרד ומספר על חיי האנוסים, נתקלתי במספר עובדות מעניינות שקשורות לחגי ישראל ומנהגי האנוסים לאור חייהם בסתר.
האנוסים, הינם יהודים שחיו בספרד ונאלצו להמיר את דתם לנצרות (המרה שהחלה כבר בגזירות קנ”א 1391, כמאה שנה לפני הגירוש הידוע) אחרת יגורשו מאדמתה, לפי צו הגירוש של המלכים הקתוליים איסבל ופרדיננד.
היום האחרון שבו תדרך כף רגלו של יהודי בספרד נקבע ל-31/7/1492 ואכן על פי דעת הכרוניקנים של המלוכה באוגוסט של אותה השנה – כבר לא היו יהודים בספרד.
אלא שהמציאות הייתה אחרת. נותרו יהודים בספרד אשר המירו את דתםלנצרות למראית עין, וניסו לשמור את מצוות הדת באופן חבוי ומבלי להיתפס. כמובן שהיו יהודים שהמירו את דתם באמת והפכו לנוצרים קתוליים והמשיכו לחיות בספרד, אך חייהם של הנוצרים החדשים לא היו קלים ולא פתרו את כל בעיותיהם, אות הקין הייתה תמיד חקוקה על מצחם (גם אם וירטואלית) ותמיד הטילו ספק באמיתות אמונתם הנוצרית.
נחזור אל האנוסים.
השמירה על מצוות היהדות הפכה לדבר בלתי אפשרי. אורחות החיים נאלצו להשתנות ב-180 מעלות. לעיתים הורים היו צריכים להסתיר מילדיהם את העובדה שהוחלט להמשיך ולשמור בסתר על מנהגי הדת, שמא יפלטו הילדים בטעות לשכנים הגויים או לחבריהם את הדבר האסור.
העונש על שמירת המצוות וחזרה לחיק היהדות היה לרוב מוות. נקדים לזה חקירה במרתפי האינקוויזיציה, ועונש התלוי בגודל החטא של הנחקר (והאם חזר בתשובה בחלון ההזדמנויות הצר מאוד שניתן לו) והאם בשל העינויים נפלטו עוד כמה שמות של אנוסים על הדרך או של נוצרים חדשים (אלו המומרים) תמימים או שלא.
עינה של האינקוויזיציה הייתה פקוחה במיוחד על אותם נוצרים חדשים, רק המתינו למעידתם.
מכיוון שלא התאפשר לאותם יהודים בסתר לשמור בגלוי על המנהגים ובשל הנסיבות והסכנה, האנוסים נאלצו לעיתים לשנות את המנהגים ולהתאימם למצב החדש.
נוצרה מסורת חדשה של מנהגים – שילוב מנהגי אבות שהשתמרו בזיכרונם עם מנהגים חדשים. תסכימו שהיה קשה לעסוק בקדושה ללא סידור עם נוסח התפילה והברכות, גווילי התורה והמגילה, לוח שנה עברי שיציין את מועדי החגים, כשאין רב להתייעץ איתו על הלכות, כשאין ספרי הלכה להנחות את מי שרוצה לשמור על המצוות ובטח לא את הדורות הבאים – והדבר נשתכח.
מה ששיננו מהתפילות והברכות, השתמר, את מועדי החגים חגגו לפני או אחרי המועד המקורי – העיקר לשמור על מה שאפשר, תוך כדי חירוף נפשם וכשהאינקוויזיציה נושפת בעורפם.
מנהג פורים בימי האנוסים שהיה יותר קל לביצוע הוא הצומות. ביניהם תענית אסתר. מבין כל מצוות החג, התענית הייתה היחידה האפשרית למראית עין ואינה דורשת התעסקות או טקסיות מיוחדת שתמשוך תשומת לב.
נשים מבנות האנוסים נהגו לצום כמו אסתר המלכה שלושה ימים. איך צמים שלושה ימים? הנשים היו מחלקות את ימי הצום בין בנות הבית, או מתנזרות מאכילת בשר באותם הימים (מזכיר את הצומות של הנוצרים) או צמות רק עד השקיעה.
נושא הצומות נשמר באדיקות יחסית אצל האנוסים מכוון שהצום ביטא דרך לבקשת מחילה וכפרה על כך שהם נאלצים לעבור על מצוות התורה ביום-יום, כנוצרים למראית עין. שהרי כדי להוכיח שהם קתולים נאמנים היה עליהם לעבוד בשבת, ללכת למיסה בכנסיה, לאכול חזיר וטריפה וכולי.
בנוסף, לחג פורים בימי האנוסים הייתה משמעות מיוחדת עבורם. הם אומנם לא יכלו לחגוג אותו במשתה עד דלא ידע, לא לשלוח משלוחי מנות או לקרוא במגילה אך הוא היה בשבילם סמל בהרבה משמעויות:
ראשית, סיפור המגילה דמה למה שהם עוברים בכך שהם מסתירים את דתם כפי שאסתר הסתירה “לא-הגידה אסתר, את-עמה ואת-מולדתה” (מגילת אסתר, פרק ב’, פסוק י’). היא שמרה על זהותה היהודית בסתר, כמוהם. והיא לא פעלה כדי להציל רק את עצמה, על אף שיכלה, אלא לקחה על עצמה במסירות רבה הצלה של עם שלם. דבר מפולא והירואי.
שנית, סיפור המגילה סימל את הכמיהה שלהם לנס והצלה כפי שהתרחש במגילה. והם הרי ציפו לגאולה שתוציאם ממצבם הקשה.
אז כמו שניתן להבין, פורים בימי האנוסים לא היה תמיד שמח ומבדח והתקיים בסכנת נפשות. מקווה שהצלחתי לפתוח עבורכם צוהר לעולמם החבוי של האנוסים ומנהגיהם המיוחדים.
וכל שנותר לי לאחל לכם ולכל עם ישראל הוא שתמיד נוכל לחגוג בגלוי ולא להסתיר את אמונתנו, ותמיד נהיה שרויים בשמחה גדולה. חג פורים שמח!
אהבתם? יש לכם שאלה? כתבו לי בתגובות. ולא לשכוח לשתף! 🙂
היי הילה, נהנתי לקרוא וללמוד על הישרדות של האנוסים בגולה, נהנת כול פעם מחדש מהתכנים שאת מעלה, תמיד יש בהם ערך מוסף והתחקירים שלך מרתקים. תודה על הידע וההשקעה ברצון שלך לתמצת ולרכז לנו מידע רלוונטי וחשוב וכל כך אקטואלי.